allergiat

Allerginen nuha

Allergista nuhaa aiheuttavat yleensä siitepöly, eläinpöly ja pölypunkit. Tavallisia oireita ovat toistuva aivastelu ja limaneritys. Nenä voi kutista ja olla jatkuvasti tukkoinen. Silmien kirvely ja kutina liittyvät usein nenäoireisiin. Siitepölyallergikkojen oireet pahenevat yleensä kasvien ja puiden kukinta-aikaan keväällä ja kesällä.

Nuhan hoito alkaa kotikonstein

Siitepölyallergian oireita voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla allergialääkkeillä. Tarvittaessa lääkäri määrää vahvempia lääkkeitä. Allergisen nuhan hoidossa tavallisimmin käytettyjä valmisteita ovat nenään sumutettava kortikosteroidi sekä antihistamiinitabletit. Usein kausittaisiin siitepölyoireisiin auttaa muutaman viikon pituinen lääkitys. 

Kotioloissa allergisen nuhan tärkeintä hoitoa on kodin siisteydestä, pölyttömyydestä ja ilmanvaihdosta huolehtiminen. Erityisesti petivaatteiden viikottainen tuuletus on tärkeää, sillä allergiaoireita aiheuttavat pölypunkit viihtyvät sängyissä. Tyynyjen ja peittojen ajoittainen pesu 60 asteessa auttaa pääsemään eroon kutsumattomista vieraista. Patjat voi viedä tunniksi saunaan tai vuorokaudeksi kovaan pakkaseen, minkä jälkeen ne imuroidaan. Jos allergiaoireiden todetaan johtuvan kotona asuvasta lemmikkieläimestä, on lemmikistä luopuminen viisasta.