allergiat

Atooppinen ihottuma

Allergiset ihottumat liittyvät usein atopiataipumukseen. Atooppiselle iholle ominaista on kuivuus, kutiavuus sekä punoittavat ihottuma-alueet. Aikuisilla ihottumaa esiintyy usein kasvoissa ja ylävartalossa. Myös vauvaikäisillä ihottumaa on tyypillisesti kasvojen alueella, isommilla lapsilla taas taivealueilla, ranteissa, nilkoissa ja pakaroissa. Vauva- ja leikki-iässä iho-oireet saattavat johtua ruoka-allergiasta, jolloin ihottuma on yleistä suun ympärillä.

Perusvoiteen käyttö hillitsee atooppisen ihon kuivuutta, karheutta ja kutinaa. Tärkeää on myös ihon säännöllinen, hellävarainen pesu. Tarvittaessa ihottuma-alueelle voi käyttää kuuriluontoisesti (esim. 2 viikkoa) mietoa hydrokortisonivoidetta. Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, mikäli ihottuma ei rauhoitu kotihoidolla.

Nokkosihottuma

Nokkosihottuma näyttää nimensä mukaisesti nokkosen polttamilta paukamilta, joiden läpimitta vaihtelee parista millimetristä pariinkymmeneen senttimetriin. Kutiavat paukamat nousevat yleensä muutamassa kymmenessä minuutissa ja painuvat itsekseen pois muutamassa tunnissa. Jos oireet kestävät pitempään kuin vuorokauden, ei kyseessä ole nokkosihottuma. Nokkosihottuma on hyvin tavallinen vaiva ja sen syy jää usein selvittämättä. Ihottuman voi laukaista esimerkiksi jokin virusinfektio, lääke tai ruoka-aine.